Aeg on kirjutada tomatitest – pomodoro tehnika

Just! Aeg on kirjutada tomatitest ja mitte ainult seepärast, et ma paar päeva tagasi tomatitaimed koju tõin. Mulle turgatas hoopis meelde, et ma ei ole seni veel sõnagagi kõnelnud väga popist pomodoro tehnikast.

Pomodorost kuulsin esimest korda kursusel Learning How to Learn juba mõned aastad tagasi. Selle viimse näol on väidetavalt tegemist maailma suurma MOOC´iga. Ning ega ma ei imesta – see on tõesti üks parimaid veebipõhiseid kursuseid, mille abil olen õppinud.

Pomodoro on lühidalt öeldes meetod, mis aitab keskenduda, et teha ära olulised kuid stressi tekitavad tegevused. See on väga populaarne just seepärast, et pingutust nõudvate tegevuste edasilükkamine ehk prokrastinatsioon on põlistanud endale koha nö moodsa aja “haiguste” nimestikus ja teretulnud on iga vahend, mis selle vastu aitab.

Pomodoro tähendab tomatit ja tähistab tomatikujulist köögistopperit. Tehnika ise käib nii, et me alustuseks mitte ei mõtle, et ma pean nüüd selle ja selle ära tegema, vaid keerame oma pomodoro lihtsalt 25 minuti peale ja hakkame tegema, keskendudes protsessile. Kui tirin käib, lubame endale mingi väikese meelehea selleks, et premeerida eelnenud keskendumist ja seeläbi kinnistada oma konstruktiivset käitumist. Pärast seda aga – järgmine ring 🙂

Psühholoogiline mehhanism, mille kaudu pomodoro tehnika väidetavalt töötab, on see, et keskendumine tegemisele ja teades, et seda tuleb teha nö kõigest 25 minutit, rahustab stressitormi meie ajus ja leevendab seeläbi ka vajadust mingi muu “valuvaigisti”, näiteks kohvi, suitsu, kommi, näoraamatu, säutsumise, ajalehesirvimise vms, järele. See kõik aga omakorda aitab tänu meie aju plastilisusele kaasa sellele, et meil kujunevadki uued ja edasiviivad käitumismustrid ning me õpime muuhulgas taltsutama oma impulsiivsust meeleheade järele.

Pomodoro kohta saab väga lühidalt ja samas sisukalt vaadata siit ja tutvuda veebipomodoroga siit.

Tomatitaimed tõin aga koju naabri juurest. Tema oli nii kena inimene, et kasvatas need meile ette. Nädalavahetusel läheb istutamiseks 🙂

Siin nad on – pomodorohakatised.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.