Koolitaja igavese nooruse saladus

Mõni aeg tagasi sattusin lugema intrigeerivat artiklit vananemise põhjuste kohta. Toona jagasin kasulikku infot ka mõne lähedasema sõbraga. Kuna aga viimasel koolituspäeval, mida ilmestasid lisaks erilisele õppijate innukusele veel ka ergastavad energiapausivestlused, tuli teema sujuvalt jutuks ning kõnetas kõiki õppijaid, otsustasin hüva kraami ka laiema lugejaskonnaga jagada.

Nimelt on teadlased üha enam välja kaevanud vastuseid vananemise mõjurite kohta. Artiklis pealkirjaga Could your thoughts make you age faster? on toodud ära mõned olulisemad neist.

Kokkuvõtlikult – vananemise põhjuseks on kompleksne vastastikmõju geenide, sotsiaalsete suhete, keskkonna ja elustiili vahel. Rohkem kui seni arvatud, on meie endi kätes, st peas, ning see on ka põhjuseks, miks mõned meie hulgast säilitavad vitaalsuse kõrge eani, mõned aga mitte. Veelkord tõdetakse, et keskkond tingib geenide sisse või välja lülitumise ning nii nagu artikli pealkiri viitab, on mõttemustrid kogu selle loo üheks võtmeküsimuseks.

Teadlased on kindlaks teinud, et küünilisest õelusest, pessimismist, rumineerimisest ja ebamugavaid tundeid tekitavate mõtete allasurumisest tingitud stress ning negatiivsete mõtete küüsis uitav meel mõjutavad rakkude suutlikkust jaguneda seeläbi, et vähendavad DNA replikatsioonis osalevate telomeeride pikkust. Asi käib nii – kui telomeerid, mis need täpselt on, soovitan iseseisva tööna täpselt järgi uurida, jäävad liiga lühikeseks, siis rakk enam ei jagune ja kui rakk enam ei jagune, siis ongi haigused ja vanadus platsis.

Hea uudis on see, et telomeeride pikkust saab inimene ise märkimisväärses ulatuses mõjutada oma elustiili ja mõtteviisiga. Peamiseks soovituseks aitamaks oma telomeeridel püsida pikalt pikad on teadlikkus oma mõtetest ning teadveloleku harjutamine läbi meditatsiooni, kehalis-vaimsete harjutuste ja pikamaajooksu.

“Ära usu kõike, mida mõtled!”, soovitavad artikli autorid.

Nüüd siis vist jooksma?! 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.