“Õppimine on eluviis” ja “Kobi no hinnäst kah!”

Sellel nädalal lõppes jaanuaris alanud Õppimisoskuste koolitus Võru maakonnas Setomaa vallas. See oli esimene koolitus Lõuna-Eestis, mille Koolituskeskus Tungal viis läbi projekti “Õppimine on eluviis” projektipartnerina. Koolituse läbiviimist toetas Euroopa Sotsiaalfond ja see oli osalejatele tasuta.

Meie tore õpihimuline grupp sai kokku seitse korda. Viimase koolituspäeva lõpus ühiselt laua ümber istudes ja pidulikult tordiga maiustades olid kõik väga rõõmsad. Õppijad olid rahul õppimise ja õpituga ning koolitaja oli rahul täpselt samade asjadega!

See lihtsalt on nii, et täiskasvanud õppijatega töötamine on ka koolitajale ammendamatuks õppimise allikaks. Üks asi on teada aga teine asi on ikka ja jälle päriselus vahetult kogeda seda kui targad, nutikad, loovad ja asjalikud on täiskasvanud õppijad.

Hästi heaks tulemuseks ja suureks väärtuseks võib pidada, et koolituse käigus tekkis palju vahvaid ideid selle kohta, mida või kuidas võiks veel õppida, et ise edasi areneda ning ka maaelule suuremat vunki mano saada.

Õppimise ajal sai palju nalja ja kõlama jäi mitmeid humoorikaid ütlemisi. Üks hea näide on lahe setokeelne lause “Kobi no hinnäst kah!”, mille me kõik selgeks õppisime. Eesti keelde ümber panduna tähendab see, et enne kui teisi inimesi arvustad, vaata kõigepealt oma olemine ja käitumine kriitilise pilguga üle.

Lisaks söödavale maiustusele, mille me kõik rõõmsalt nahka pistsime, valmistasid õppijad veel ühe tordi. Sellele vallatule paberist hõrgutisele kandsid osalejad oma mõtted ja head soovid, mis kõige lõpus kõlama jäid.

Koolitus toimus Niitsikul, Niitsiku Pood ja Kohvik ruumides. Tegu on imetlusväärse vana majaga, millele on alles hiljaaegu uus elu sisse puhutud. Kõik uus on kenasti sobitatud vanasse atmosfääri ning tulemuseks on mõnus kodune seminaripaik. Külmadel talvepäevadel annab seal sooja nurgas asuv kogukas raudahi ning toiduvalik on täpselt selline ehtne ja toitev nagu oleks külas maavanaemal.

Soovime edu kõigile õppijatele ja panustajatele ning ootame järgmisi põnevaid kohtumisi!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.