Himmastes võideldi õppimisega infarkti vastu

Novembrist detsembrini õppis grupp täiskasvanuid Põlvamaal Himmastes Õppimisoskuste koolitusel. Koolituse viis läbi Koolituskeskus Tungal projekti “Õppimine on eluviis” raames. Projekti elluviimist toetab Euroopa Liit.

Tahtsin väga selle artikli pealkirjaks panna midagi veel pilkupüüdvamat ja löövamat. Teate ju küll, kuidas tänapäeval lugejate tähelepanu võidetakse. „Koer hammustas inimest!“ – noh, üsna tavapärane. „Inimene pures koera!“ – juba hoopis midagi muud! See on klassikaline näide, mida ikka meedia-alastel koolitustel esile tuuakse, iseloomustamaks uudiseid, mis pälvivad inimeste tähelepanu ja mis mitte. Selle kirjatüki teema aga väärib tähelepanu!

Mis tegelikult toimus?

Vahetult enne jõule Himmaste raamatukogus lõppenud Õppimisoskuste koolituse viimasel päeval üks õppija ütles nii: „Kui ma kuulsin koolituse esimesel päeval, et meil tuleb sellel koolitusel teistele midagi õpetada, pidin ma infarkti saama, aga nüüd seda meistriklassi läbi viies ei ole selles midagi imelikku ega hirmutavat“. Temaga nõustusid ka kõik teised kaheksa vaprat teadmisjanulist täiskasvanut. Seega siis aitas õppimine rahulikult vastu võtta ja mängeldes seljatada väljakutse, mis ligikaudu kaks kuud varem tundus mõeldamatu.

Õppimine teeb imet. See, mis algul tundub võimatu, muutub tänu õppimisele võimalikuks. Õppimata ei hakka väikelaps rääkima ega kõndima. Õppimata ei suuda murdeealine vaigistada oma tormilisi emotsioone. Õppimata ei pruugi täiskasvanutel olla oskusi ega enesekindlust, et oma elus ohjad haarata. Õppimata on raske hakkama saada üha kiirenevas tempos tehnologiseeruvas maailmas. Just selle ime kogemisele, et inimene on võimeline kogu oma elu jooksul õppimise kaudu muutuma, me Õppimisoskuste koolitusel peamise rõhu panemegi.

Koolitusel osalejate õppimissoovide päike

Koolitus on märksa suurema mahuga, kui enamik samalaadsetest täiskasvanutele suunatud õpisündmustest. Ühte koolitusse mahub lausa kaheksa kohtumist. See on väga hea, sest õppimise mõju suurendamine vajab aega ja korduvust. Peamised koolitusel käsitletavad teemad on: kuidas tõhusamalt õppida, mis seda segab ja mis soodustab, kuidas aju töötab, kuidas edukalt esineda ja oma hirme ületada, kuidas seada ja saavutada eesmärke. Kogu ainest käsitleme läbi praktiliste harjutuste, ülesannete, eneseanalüüside, mida vaheldame vestluse ja illustreeritud miniloengutega. Lisaks käime ka ekskursioonil ja viime läbi meistriklasside päeva, kus iga osaleja saab ise teistele midagi õpetada.

Meistriklassi tulemusena sündinud helkurkiilide koloonia

Õppimisoskuste koolitused on suunatud elukestvad õppes vähem osalenud täiskasvanutele. Need on osaks projektist „Õppimine on eluviis“, mida koordineerib õppekeskus Vestifex ja milles koolituskeskus Tungal on koostööpartneriks. Koolituste toimumist toetab Euroopa Sotsiaalfond ja Eesti riik ning need on osalejatele tasuta. Himmastes toimunud koolitus oli juba neljas omasuguste seas. Kolm varasemat koolitust viisime läbi teistes Lõuna-Eesti maakondades.

Seni on kõik koolitused õppijatele väga meeldinud. Samas on olnud iga koolitus natuke isemoodi, sest seda koolitust ei loo mitte ainult koolitaja, vaid suur roll on ka õppijatel endil. Kuna kõik toimub koostöös, siis kujuneb koolituse tulemusena õppijatest üksmeelne meeskond, kellest viimasel päeval lahku minna on isegi natuke raske.

Grupp on mõnusas õppimise ja õpetamise hoos – igaüks võib olla õpetaja!

Himmaste õppijad tõid oma tagasisides välja, et neile meeldisid väga huvitavad teemad ja kaasavad koolitusmeetodid. Samuti tõid osalejad tunnustamisväärsena esile mugava, positiivse, asjaliku ja turvalise õpikeskkonna ning rahulikkuse ja üksmeele. Kõigile meeldis, et nad said uusi teadmisi ja oskusi ning õppisid ennast paremini tundma.

„Ma tunnen, et tahan jälle õppida!“ – see oli lause, mis koolituse lõpus kõlama jäi ning sellise hoiaku ja motivatsiooniga inimene suudab paljutki sellist, mis talle seni tabamatuna võis tunduda.  

Kas siis õppimine tegelikult ka aitab infarkti vastu?

Lõpetuseks tulen veelkord infarkti ja õppimise seose juurde tagasi. Jah, tõesti, ka erinevad teadusuuringud näitavad, et õppimine aitab infarkti vastu. Nii näiteks vähendab kolm aastat õpinguid kraadiõppes südamehaigustesse haigestumise riski kuni 30%. Selle tegi kindlaks Võrumaa juurtega rahvatervise arst Taavi Tillmann oma doktoritöös. Kuid positiivset mõju näitavaid uuringuid elukestva õppimise ja üldise heaolu vahel on palju ning just nendele tuginevalt täiskasvanutele tasuta õppimist võimaldataksegi.

Seetõttu on hea meel tõdeda, et 2020. aasta jooksul avaneb Põlvamaa täiskasvanute veelkord võimalus osaleda Õppimisoskuste koolitusel. Plaanime alustada aprillis ja anname sellest kindlasti ka valla lehes kuulutuse kaudu teada. Registreeru julgelt, koge õppimise imet ning loo muuhulgas alus ka parematele tervisenäitajatele.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.