Mida on probleemilahenduse kohta võimalik õppida kõrvitsatelt

Nojah, eks sagedasemad blogilugejad juba teavad, et mul on laut ja mul on tomatid. Tõsi, on jah! Laut on küll eelkõige pääsukeste ja siilide päralt, aga tomatid on ikkagi tomatite pärast 🙂

Tänane uus uudis on, et lisaks eelnimetatutele on mul veel ka kõrvitsapeenar. Elus esimest korda ja igavene lopsakas!

Maadlen nende kõrvitsatega iga päev ja nii tekkiski tahtmine jagada mõtteid, mida nad on mulle probleemilahenduse kohta õpetanud.

Nimelt – kevadel oli mul mitme paki sees vanu rullkõrvitsa seemneid. Mõtlesin, et panen need kõik maha, et kuna nad on nii vanad, siis hea kui sealt üks-kaks taime tuleb. Juhtus aga nii, et taimi ilmust maa seest välja 16! Noh, see tundus ilmselgelt liiga palju ja ma tegin oma südame kõvaks ja järele jäi ainult neli taime – igast sordist üks.

Mõtlesin, et nii on tore võrdlevalt näha, milliseid armsaid väikesi mahlaseid rullkõrvitsakesi neist igaüks mulle annab ja edaspidi saan ma kasvatama asuda just neid, mis kõige enam meeldivad. Oma osa sellel otsusel oli muidugi ka ikkagi liiga vähekõvas südames, mis lihtsalt ei lubanud 16-st ainult kahte järele jätta. Mõtlesin siis, et kui hakkavad kõrvitsakesed tulema, et vaevalt neid liiga palju saab – tarvitan neid ise ja annan sõpradele ning küll kõik endale tänulikud sööjad leiavad.

Aga ma eksisin ja alahindasin taimede suutlikkust rullkõrvitsaid toota ja ülehindasin iseenda ning kõigi oma sõprade valmisolekut sellises mahus neid kõrvitsakesi süüa. Iga taim annab keskeltläbi kahe päeva tagant mulle keskeltläbi neli kõrvitsat. Seega – kui mul varasuvel oli probleem ja ma ei raatsinud seda täielikult ära lahendada, siis nüüd toodavad need järele jäänud “probleemid” mulle sisuliselt iga päev uusi probleeme. Oehh! 🙂

Õppetunnid:

  1. Kui sul on probleem, mis suure tõenäosusega paisub, siis likvideeri see kohe ja õrna südame häält kuulda võtmata.
  2. Kui probleemidele piisavalt kaua mitte tähelpanu pöörata, kaovad nad ühel hetkel iseenesest.
  3. Tegelikult ei ole probleemid probleemid seni, kuni sa nende olemasolu enda jaoks probleemiks ei mõtle.
  4. Kõik siin elus käib ringiratast ja universumi mastaabis on raske midagi leida, mida sa saad tõeliselt “oma” probleemiks pidada 🙂

Filosoofilised rullkõrvitsad tagurpidi vaates

Kõrvitsapeenar

One thought on “Mida on probleemilahenduse kohta võimalik õppida kõrvitsatelt

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.