Põlvamaa julged hundid tegid endale kodulehed

Sellest kõneldakse päris palju, et tänapäevainimeste üks stressi põhjusi on vähene võimalus ise oma kätega midagi teha. Kui muidugi päris aus olla, siis eks variante on ikka ka, aga neid ei pruugi osata selles valmistoodete ja poolfabrikaatide maailmas kohe ära tunda.

Teine kurtmise valdkond on, et Eesti inimesed kalduvad olema internetis pigem tarbijad kui loojad. Loetakse küll, aga teemat käsitletakse ikka pärast pigem kas kohvinurgas või saunas. Sõltuvalt sellest, milline lõõgastust pakkuv keskkond kellelegi käepärast on võtta. Avalikult ja igaveseks ajaks igavesti kestva ning sind mäletava interneti seinale pigem oma seisukohaga minna ei taheta.

Olen mõlema teema üle mõtisklenud ja püüan ise ennast selles suunas kujundada, et teha veelgi rohkem ise oma kätega ja pigem luua kui tarbida. Samuti proovin aidata inimesi, kes on endas need vajadused ära tundnud ning on valmis oma seniseid käitumismustreid teistsuguseks õppima.

Foto: K. Tammoja

Idee hakata inimestele õpetama ise koduleheloomist tekkis mul umbes aasta tagasi Põlva maakonna vabaühenduste koolitusel, kus jäi kõrva kellegi mure, et vaja on, aga tegemiseks napib oskusi ja julgust. Nüüd on esimene sellelaadne koolitus juba toimunud ja tulemused käes. Kõik osalejad tegid valmis just nende tegevusvaldkonnaga sobiva, huvitava ja omanäolise kodulehe. Õppimise õhustik koolitusel oli lihtsalt super.

Selleks, et ergutada koolitusele eelnevat õppimist ja toetada sellele järgnevat õppimist, korraldasin valdava enamiku infovahetusest läbi koolituse tarbeks loodud näidiskodulehe. Nüüdseks on võimalik lehe vahendusel tutvuda ka vahvate tulemustega ja näha seda, millega Lõuna-Eesti aktiivsed inimesed tegelevad.

Lisaks tõestas praktika teooria paikapidavust. Oma kätega millegi loomine, olgu see või elektrooniline, on ülimalt rahuldustpakkuv tegevus. Internetiseinale postitamine ja enese tehtu jagamine nõuab eelkõige esimest, siis teist ja seejärel kolmandat sammu. Pärast seda harjub inimene ära, et maailm ei jää tema teost seisma ega hakka teispidi pöörlema, julgust tuleb juurde, see toetab tegevust, tegevus omakord arendab oskusi. Ja arenguks vajalik ring ongi täis.

Julge hundi rind on rasvane ja tal on oma kätega tehtud koduleht 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.