“Koolitaja peaks õppijatesse suhtuma kui võrdsetesse…

Aprillist juunini õppis Viljandimaal, Kolga-Jaanis grupp täiskasvanud õppimisoskuste koolitusel. Koolituse viis läbi Koolituskeskus Tungal projekti “Õppimine on eluviis” raames. Projekti elluviimist toetab Euroopa Liit.

… ja mitte ainult koolitusel vaid ka koolis!” See oli üks meie taaskordse õppimisoskuste koolituse üks avalauseid, mille ütles välja esialgu näiliselt tagasihoidlikeim grupiliikmetest siis, kui rääkisime vastastikustest ootustest koostööle.

Mida õppimise alast pärast sellist andragoogika põhiväärtuse väljaütlemist veel rääkida inimestega, kes on tulnud õppimisoskuste alasele koolitusele?!? Mõni inimene käib aastaid koolis ja ei saa ikkagi selgeks kõige olulisemat. Mõni inimene käib koolis märksa vähem ja sellegipoolest on tal selged kõik elu põhitõed… Jah, mõtlemisainet pakkus koolitus meile kõigile palju, aga see kõik oli mõnusasti tasakaalus nalja ja naeruga. Ühelt poolt pakkusid vallatlemiseks võimalust koolitusmeetodid, teisalt muidugi õppijate lõputu loovus.

Koolituse lõpus refleksioonimeetodi “minu uus mina” raames joonistasime igaüks käsikaudu endast algse portree, mida seejärel kaaslased oma tähelepanekutega ning suure lusti ja lõbuga täiendama asusid. Sellel pildil on näiteks koolitaja Riina.

Koolituse kestel uurisime lähemalt seda, mis üldse on õppimine ja mismoodi saame oma õppimist kõige paremini suunata. Tegime koos läbi palju praktilisi ja koostöised ülesandeid ning õppijad said rääkida oma kogemustest, kuulata teiste omi ning kõrva taha panna kasulikke teooriast tuletatud soovitusi.

Ühe esimese harjutusena kaardistasime selle, mida keegi hiljaaegu on õppinud ja mis teda õppimise juures aitas. Ühistööna saime tavhlile niisuguse nimekirja. Ühtlasi tõdesime, et väga olulised õppimise juures on TAHE ja UUDISHIMU.

Õppimisoskuste koolituse peamiseks eesmärgiks on saada innustust, teadmisi ja oskusi edasi õppimiseks ükskõik missugused õppevormis. Õppimisvõimaluste kohta info saamiseks uurisime internetist täiskasvanutele pakutavate koolituste õppekavasid, proovisime läbi erinevaid õppimist toetavaid nutirakendusi ning käisime Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis õppekäigul.

Õppijad pidasid koolitust igati kordaläinuks. Nii tõid nad tagasisides välja näiteks selle, et juurde tuli enesekindlust ja tõusis enesehinnang, lisandus hoogu ja motivatsiooni edasiõppimiseks, suurenes julgus esineda ja oma oskusi teistelegi õpetada, tekkis tahe ennast avada uutele võimalustele jne jne. Üks eriliselt vahva mõte kõlas nii: “Keegi pole kunagi õppimise jaoks liiga vana!”

Koolituse lõpus oli meil pidulik tunnistuste kätteandmine ning vestlus ja tordisöömine kohvilauas. Koos peeti edasise õppimise ja kogukonna arendamise plaane vallaametnikega, kes olid tublisid lõpetajaid tervitama ja õnnitlema tulnud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.