Valige endale esmalt täiuslik eluideaal ja küll siis juba harjumus teeb teie elu täiuslikuks./ Pythagoras

Harjumustest räägitakse ja kirjutatakse õppimise, juhtimise ja enesearengu maailmas praegu palju. Mulle tundub, et rohkem kui varem. Nimelt on jõutud uue ringiga tagasi tõdemuse juurde, mida teadis juba vanarahvas: “Harjumus on teine loomus.”

Vahepealsetel aastatel peeti peamiseks edu valemiks suurelt unistamist ja pikalt ette planeerimist – tuleb seada endale suur eesmärk ja siis muudkui selles suunas tegutsema asuda. Aga mingil seletamatul kombel ei ole niisugused soovitused olnud kuigi tõhusad. Ja nüüd siis on jõutud tõdemuseni, et suur eesmärk on küll väga tähtis aga täpselt samavõrra tähtsad on igapäevased rutiinid ja harjumused.

Harjumustel on nimelt küljes üks eriline nõks – enamasti on nad ühekordselt võetuna mahult väikesed. See aitab meil ennast väga kergesti maha rahustada kui märkame, et tegeleme igapäevaselt mingi kasutu või isegi kahjuliku harjumusega. Sest no mis see väike suts ikka teeb?! Mõned minutid või isegi tunnike siia või sinna – kah asi!

Aga nii lihtne ja ilus see siiski pole, sest esiteks koguneb selliste kasutute või isegi halbade harjumuste puhul, mis päeva jooksul võtavad mõned minutid, aasta peale tunde või isegi päevi. Aastate peale nädalaid ja kuid. Ja teiseks poleks harjumus harjumus, kui see iseennast tegevuse kaudu ei kinnistaks ning seeläbi üha tugevamaks ja seetõttu aina enam aega nõudvaks käitumismustriks ei muutuks.

Kas sa tead kui palju aega veetsid sa päeva jooksul FB-s aastal 2011? Aga nüüd?

Aga kas sa tead kui palju aega läheb sul päevas millegi kasuliku lugemisele, jalutamisele, mediteerimisele, hea toidu valmistamisele, unele, unistamisele, joonistamisele, kätekõverdustele, sõpradega suhtlemisele, võõrkeele õppimisele?

Õnneks on nii, et kus on probleem, seal on ka lahendus. Inimene õppimisvõimeline ja teadlikult ning kavalusi kasutades on võimalik oma kehvemapoolseid harjumusi ka ümber õppida.

Käisin 13. veebruaril vabatahtlikuna karjäärikuu raames nendel teemadel koolis kõnelemas ja noored inimesed said väga hästi ja kiiresti aru, millest jutt käib. “Head harjumused tagavad hea elu tulevikus,” oli ühe rühmatöö kokkuvõte. Kõik teised järeldused olid täpselt sama asjakohased.

Foto: I.Kalle

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.